Na akkor lássuk az erjesztést! Először a vörösbort oltjuk be fajélesztővel, mert a rozé még ülepedik, pihen. További 24 órán keresztül pihenni is fog. A vörös azonban harcra kész,a szőlőfeldolgozás előtti, 10 gramm kénezés agyonütötte rajta a vadélesztőket, utat engedve egy jó minőségű, kiszelektált fajélesztőnek. Ami a mi esetünkben Blastosel Grand Cru lesz, amit egy francia pincében kaptak el "lepkehálóval" vagy 50 évvel ezelőtt, és azóta szaporítják.
Sokan fanyalognak amikor meghallják, hogy a borász fajélesztőt használ, az úgy nevezett "természetes" helyett. Természetesen meg lehet hagyni az eredeti élesztőkultúrát, de a francia pincében nyakon csípett élesztő is természetes, nagyon is az! Itt nem génmanipulációról van szó, a szelekció a természetes élesztők közül szűri ki a legjobbakat.
A továbbra is fanyalgóknak, pedig azt mondom, egyenek olyan kenyeret, amit nem szelektált élesztővel, hanem a konyha légterében található, bármivel kelesztettek meg! Ugye?