Borpaletta

A 2017-ES SZÜRKEBARÁT ANALÍZISE

2017. október 12. 11:01 - Borpaletta

22448493_127692521223238_249158539766927821_n.jpg

A fotón a frissen kierjedt, első fejtésen átesett szürkebarát látható. Igen a pohárban. Miért ilyen zavaros? Mert még vadonatúj. Az első fejtés után több hónap, mire az élesztősejtek leülepednek az aljára, és a bor letisztul.

Az első fejtés nyíltan történt, mint az egészséges boroknál általában, hogy jó sok levegőt kapjon a bor hirtelen, rövid idő alatt. (Ami nagyon nem ugyanaz, mintha napokig nyitva hagynánk, egy bort, hadd szellőzőn!)

Ezt követően megtörtént az alapkénezés, majd elküldtük a laborba, tudományos elemzésre. Ennek elemeit ismertetjük most.

Alkohol: 12,56 V/V%, ilyennek kell lenni. Ha több az már "kilóg". Ha kevesebb, az meg a gyengeség jele.

Össz.sav: 6,6 g/l, pompás, picit lehetne több, mert hol van még a tél? (Ugyanis a hidegben a borkősav kiválik a tartály falára, evvel csökkentve a bor savtartalmát.)

Illósav: 0,4 g/l, nincs benne ecetsav. Ezt nem annyira fájlaljuk, mert az ecetes bornak a lefolyóban a helye. Kierjedés után az újborokban akár 1 g/l is lehet, és ez még normális. A 0,4 g/l pedig szupernormális!

Almasav: 2,19 g/l, maradhat, kell az összes sav fenntartásához.

Fruktóz: 0,61 g/l, glükóz 0,41 g/l, vagyis a bor száraz, "cukormentes".

Glicerin: 7,33 g/l, szép kis katedrálisablakot fog rajzolni a pohárban.

A labor privát megjegyzése: csodabor lehet!

Mi annyit tennénk hozzá, hogy ahhoz kitartóan nem kéne elrontani a következő hónapokban. Azon leszünk.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borpaletta.blog.hu/api/trackback/id/tr8912956341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása