A képen az idei szürkebarát mustfoka látható, a profiktól elnézést kérek, hogy nem töltöttem színültig az ibriket, így is látszik, hogy kábé 19 mustfok, a törteket ehhez a cikkhez hanyagolom - no meg a hőmérsékletkorrekciót is.
Van mit tanulni ezen is! Mert mit is mutat ez a 19? A mustfokoló egy úszó, amit ha ülepített (=tisztított) mustba mártunk, a must cukortartalmának megfelelő mértékben süllyed el. (Ha pedig tisztítatlan, zöldesszürke mustba mártjuk, akkor a mindenféle úszkáló zatty darázshulla őrlemény és homok értékével "korrigált" sűrűséget mutat)
Az így mért sűrűségnek van köze a cukortartalomhoz, de még nem az. A magyarok nem tudtak egy olyan mustfokoló rendszert kialakítani, ami a kért és mért értéket adja meg. A 19-es mustfokhoz ugyanis, 204,5 gramm/liter cukor tartozik. Tehát még csak nem is 19% a cukortartalom, hanem 20,45%, de még az se pontos.....Ezért a cukortartalom meghatározására táblázatokat használunk. (Túrtam a netet, hogy pontosan mit is akartak őseink mérni a Magyar Mustfokkal, ha a cukortartalmat nemigen, de értelmes választ nem találtam a kérdésre)
A táblázatnak azonban van egy nagy előnye: a sokadik oszlopából ki tudjuk olvasni, hogy a borunknak mennyi lesz a várható alkoholfoka! Merthogy a cukorból lesz alkohol, ez az erjedés titka.
Ez a 19-es mustfokú szürkebarát 12,08 V/V % alkoholfokkal fog rendelkezni, ha minden jól megy. Majd a laboreredmények megmutatják.