Borpaletta

Dél - Afrika, a bor hazája

2017. december 06. 11:30 - Borpaletta

Képzeljünk el egy országot, ahol márciusban szüretelik a szőlőt! Van ilyen, nem is egy, Hiszen a déli féltekén "fordítva" van a nyár. Dél-Afrikai köztársaság és Chile jut eszünkbe hirtelen, ha nagy déli bortermelő országokról beszélünk.

Dél-Afrikán belül persze nem minden terület alkalmas szőlőtermesztésre, mert széttaposnák az elefántok, lelegelnék a kuduk az ültetvényt. Stellenbosch környékén azonban, egy olyan terület található, ami éghajlatában nagyon hasonlít az európai bortermelő területek klímájára. Picit forróbb, picit kevesebb a csapadék, de a szőlő szeret szenvedni, finomabb termést ad, ha nem ázik például esővízben.

Tölgyfáért sem kell messzire menni a hordókhoz, a Stellenbosch-hegység erdei nagyrészt ebből a fafajtából állnak. 

Gyönyörű, ultramodern borászatok sorakoznak egymás mellett a völgyben, mintha bizony ők is EUs támogatást kaptak volna a fejlesztésekhez - Afrikában. És persze igen, de. Európai pénz úgy kerül erre a helyre, hogy nagyon sok borászat holland, német, francia kézben van, innen a tőke. És innen a felvevőpiac.

Az Anura (béka, lásd a logót) borászat egy kisebb játékos a völgyben, ahol a borkészítés minden fázisát megmutatják, a kíváncsi látogatónak. Így derül ki, hogy például náluk egy reduktív vörösbor a szürettől számított hatodik héten már a teherhajón van, bepalackozva. Ebben az a fura, hogy a első és a második fejtés között eleve ennyit szoktunk várni, és hol van akkor az erjedés két hete, meg a derítés egy hete?

Ezek a srácok nem várják meg a természetes ülepedési folyamatokat, hanem mindent áttolnak szűrőn. Így lesz a sok hónapból hat hét. És így lesz a bor olyan olcsó, hogy megéri a bolygó túlfelére szállítani.

Most őszinte leszek: nekem ezek a gyorsított eljárással készült borok nem ízlenek. Természetesen vannak jó Dél-Afrikai borok is, de azok nem (feltétlenül) jutnak el ide, mivel a teljes borkészítési eljárás betartása (+barrique hordó) ugyanolyan drágává teszi a bort, mintha itt készült volna. 

Akkor hogyan kóstolunk jó minőségű Dél-Afrikai bort? Ha a hegy nem jön Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez, utazással. 

24232232_2025849797693827_778430872932970656_n.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borpaletta.blog.hu/api/trackback/id/tr4113449737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása