Borpaletta

Borkő

2017. október 03. 12:01 - Borpaletta

Mi lehet az az anyag a bal oldali kádban, ami úgy rárakodott szélére, hogy kalapáccsal sem jön le? Olyan, mintha egy réteg nemesvakolatot szórtak volna a műanyag taposókádra. Kinézetre is - tapintásra is lábazati vakolat.

Ez a "híres" borkő, ami a szőlőben, tehát a mustban, tehát a borban lévő borkősavból kivált, megszilárdult "kőzet". Úgy került oda, hogy ez az olaszrizling, kicsit savanyúbb, kicsit sárgább volt a kelleténél (kapott is cukrot, de ezt majd később kifejtem), és adott hőmérsékleten a bor csak adott mennyiségű borkavicsot tart oldott állapotban, a többi kiválik. A pincében 17 fok van, ennyi vált ki, és vált kővé. 

Mi lehet vajon az a brutális vegyszer, amivel viszont sikerült ezt a nemesvakolatot teljes mértékben eltávolítani a kád oldaláról? Mi marja a követ?

Ezt a követ a melegvíz marja. Írtam, olvastad: adott hőmérsékleten ennyi és ennyi marad oldva. Magasabb hőmérsékleten meg több. Adj neki forróvizet, és visszaoldódik, mintha ott sem lett volna.

A borászok nagy szerencséjére!

22007646_125075648151592_9092667781459260025_n.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borpaletta.blog.hu/api/trackback/id/tr1012923873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása